Sapuni s točkicama

SAPUNI S TOČKICAMA – SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO SLIJEPIH I SLABOVIDNIH OSOBA

U okviru svojih djelatnosti, Udruga slijepih Zagreb brine o zapošljavanju slijepih i visoko slabovidnih osoba. Suženi krug zanimanja koja nisu mijenjana više desetljeća (npr. telefonist i administrativni tajnik), te nedovoljna osposobljenost, najveća su prepreka u pristupu tržištu rada ove skupine.

Na njihov otežani pristup tržištu rada utječu i predrasude kod dijela poslodavaca koji sumnjaju u sposobnosti ili im pak nisu poznate mogućnosti rada osoba oštećena vida. Socijalno poduzetničkim pothvatom, koji se razvija kroz socijalnu zadrugu Martinov plašt čiji je član Udruga slijepih Zagreb, proizvodnjom sapuna želimo stvoriti program novog zanimanja za osobe oštećena vida te nam je cilj zaposliti 1 osobu s invaliditetom (osoba oštećena vida) u ovom poduzetničkom pothvatu.

Sapuni s tockicama slika 1
Sapuni s tockicama slika 2
Sapuni s tockicama slika 3

Ciljevi vezani uz zapošljavanje i provedbu rehabilitacijskih aktivnosti proizlaze iz strateških ciljeva naše zadruge

Ovim pothvatom ujedno se odgovara i na značajan okolišni problem, a to je smanjiti količinu otpada od ostataka sapuna koja se baca u hotelima i koristiti je recikliranjem za proizvodnju novog sapuna namijenjenog građanima,turistima, hotelima i ustanovama.

U procesu ovog pothvata se iz hotela prikupljaju ostaci korištenih sapuna koji se u pogonu recikliraju uz dodatak sapunske baze, etiričnih ulja i boje (organske proizvodnje). Novi sapuni će se potom pakirati u eko ambalažu (brajevog papira). Na taj način proizvodit će se kruti sapun težine 100 g s otiskom natpisa na Brajevom pismu.

Izrađivati će se i sapuni sa otiskom, sadržaja Grada Zagreba kao suvenir sapun i otisci vezani uz posebne prigode koji će se nuditi kao poklon paketi (2-3 sapuna). Ovim pothvatom koji se razvija kroz socijalnu zadrugu Martinov plašt, osposobljavaju se djelatnici za proizvodnju u pogonu.

Sapuni s tockicama slika 4
Sapuni s tockicama slika 5
Sapuni s tockicama slika 6

Projekt je u tijeku i traje do kraja 2016. godine, sufinanciran je kroz Javni natječaj Grada Zagreba za dodjelu potpora za razvoj društvenog poduzetništva kroz socijalne zadruge

Sljedeći projekt

Hortiterapija

next
Ova stranica je financirana iz sredstava Grada Zagreba